February 19, 2024

Αποφύγετε 5 λάθη δίαιτας των μουσώνων για υγιές έντερο

Η εποχή των μουσώνων είναι συνώνυμη με την αυξημένη υγρασία και τις βροχοπτώσεις. Αυτό όχι μόνο μπορεί να κάνει το δέρμα μας λιπαρό και να μας αφήσει με ακμή, αλλά και να επηρεάσει το πεπτικό μας σύστημα. Τα πεπτικά προβλήματα είναι αρκετά συνηθισμένα κατά την περίοδο των βροχών λόγω του τι τρώμε και πίνουμε. Επομένως, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τη σωστή δίαιτα των μουσώνων για να διατηρήσετε το έντερό σας υγιές και να σταματήσετε να κάνετε λάθη διατροφής!

Για να μάθετε τα πάντα σχετικά με τα εντερικά προβλήματα και τη διατροφή κατά τη διάρκεια των μουσώνων, η Health Shots επικοινώνησε με τη Varsha Gorey, Clinical Nutritionist, Apollo Hospitals Navi Mumbai.

λάθη διατροφής κατά τη διάρκεια του μουσώνα
Αποφύγετε τα λάθη διατροφής κατά τη διάρκεια του μουσώνα για να διατηρήσετε το έντερο υγιές. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Αιτίες κοιλιακών προβλημάτων κατά τη διάρκεια των μουσώνων

Μερικοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι έχουν πεπτικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του μουσώνα. Εδώ είναι μερικοί λόγοι:

1. Μολυσμένο νερό και τρόφιμα

Οι βροχές των μουσώνων μπορούν να μολύνουν τις πηγές νερού και να οδηγήσουν στην εξάπλωση υδατογενών ασθενειών όπως ο τύφος και η χολέρα. Η κατανάλωση μολυσμένου νερού ή τροφίμων μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές λοιμώξεις, λέει ο Gorey.

2. Αυξημένη ανάπτυξη βακτηρίων

Οι συνθήκες υγρασίας κατά τη διάρκεια του μουσώνα δημιουργούν ένα τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Ο ακατάλληλος χειρισμός, η αποθήκευση ή το μαγείρεμα των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακές λοιμώξεις, προκαλώντας πεπτικά προβλήματα.

3. Κακή υγιεινή των τροφίμων

Κατά τη διάρκεια του μουσώνα, είναι συνηθισμένο να βλέπουμε ανθρώπους να τρώνε street food. Αλλά αυτοί οι πάγκοι με τρόφιμα στο δρόμο μπορεί να μην διατηρούν καλές πρακτικές υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών ή την αποθήκευση τροφίμων. Η κατανάλωση μολυσμένων φαγητών στο δρόμο μπορεί να συμβάλει σε πεπτικά προβλήματα.

4. Μειωμένη ανοσία

Οι καιρικές αλλαγές και οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του μουσώνα μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα, εξηγεί ο ειδικός.

Παρακολουθήστε την υγεία σας όπου κι αν βρίσκεστε! Κατεβάστε Εφαρμογή Healthshots

5. Αυξημένη κατανάλωση τηγανητών και λιπαρών τροφών

Οι άνθρωποι συχνά λαχταρούν ζεστά και τηγανητά φαγητά κατά την περίοδο των βροχών. Όταν τρώτε πάρα πολλά τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία, φούσκωμα, στομαχικές διαταραχές, κοιλιακό άλγος και οξύτητα.

Λάθη δίαιτας των μουσώνων που πρέπει να αποφύγετε

Υπάρχουν διατροφικά λάθη που συχνά κάνουν οι άνθρωποι κατά την περίοδο των μουσώνων, τα οποία μπορούν τελικά να συμβάλουν σε εντερικά προβλήματα.

1. Κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και νερού

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη είναι η εν αγνοία της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων και νερού. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε πόσιμο νερό για πόσιμο και μαγείρεμα.

λάθη διατροφής κατά τη διάρκεια του μουσώνα
Μην καταναλώνετε μολυσμένα τρόφιμα ή νερό. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

2. Υπερκατανάλωση τηγανητών και λιπαρών τροφών

Είναι καλό να έχεις πακόδα ή σαμόσα καμιά φορά. Όμως, πολλοί άνθρωποι παραδίδονται σε τηγανητά και λιπαρά φαγητά κατά την περίοδο των μουσώνων. Ο Gorey λέει ότι αυτές οι τροφές δεν είναι μόνο πλούσιες σε ανθυγιεινά λιπαρά, αλλά και βαριές και δύσκολες στην πέψη. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία, φούσκωμα και άλλες πεπτικές ενοχλήσεις.

3. Παραμελήστε τα φρούτα και τα λαχανικά

Δεδομένου ότι τα τρόφιμα του δρόμου και τα τηγανητά σνακ βρίσκονται σε αφθονία, οι άνθρωποι συχνά παραμελούν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια του μουσώνα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσληψη φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών, επηρεάζοντας την πέψη και τη γενική υγεία. Η συμπερίληψη μιας ποικιλίας φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες, οι οποίες είναι ευεργετικές για την υγεία του εντέρου.

4. Αγνοήστε την υγιεινή των τροφίμων

Πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν αυτή την πτυχή και καταναλώνουν street food ή τρώνε σε πάγκους ανθυγιεινών τροφίμων. Η έλλειψη σωστού πλυσίματος των χεριών, τα μολυσμένα σκεύη και οι ακάθαρτες συνθήκες μαγειρέματος μπορούν να εισάγουν επιβλαβή βακτήρια και να οδηγήσουν σε πεπτικά προβλήματα. Είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην υγιεινή των τροφίμων και να επιλέξετε φρεσκομαγειρεμένα γεύματα που παρασκευάζονται σε καθαρά και υγιεινά περιβάλλοντα.

5. Ανεπαρκής ενυδάτωση

Μπορεί ο καιρός να είναι πιο δροσερός, αλλά τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλά. Έτσι, οι άνθρωποι εξακολουθούν να χάνουν υγρά μέσω της εφίδρωσης. Το να μην πίνετε αρκετό νερό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και να επηρεάσει την πέψη. Είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι πίνοντας αρκετό νερό, αφεψήματα από βότανα και υγρά όπως σούπες για να υποστηρίξετε τη βέλτιστη λειτουργία του εντέρου, προτείνει ο ειδικός.

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του εντέρου κατά τη διάρκεια του μουσώνα;

Για μια υγιεινή δίαιτα των μουσώνων, ο ειδικός προτείνει να εστιάσετε στα δημητριακά ολικής αλέσεως. Το καστανό ρύζι, η βρώμη και το ψωμί ολικής αλέσεως είναι μερικές υγιεινές επιλογές. Παρέχουν διαιτητικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την πέψη και προάγουν ένα υγιές έντερο. Επιλέξτε επίσης άπαχες πρωτεΐνες όπως κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια και τόφου. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την επισκευή των ιστών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη συνολική ανάπτυξη.

Ενώ ξέρετε τι πρέπει να συμπεριλάβετε στη δίαιτά σας για τους μουσώνες, φροντίστε να διαχειριστείτε τα μεγέθη των μερίδων. Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων μπορεί μόνο να στρεσάρει το πεπτικό σας σύστημα και να οδηγήσει σε δυσπεψία. Όταν λοιπόν το σώμα σας λέει να σταματήσετε να τρώτε, δώστε προσοχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *