April 25, 2024

Αγκαλιάστε το κατοικίδιό σας καθημερινά για αυτά τα οφέλη για την υγεία

Περνάμε πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθώντας αστεία βίντεο με γάτες ή σκύλους, που μας κάνουν αμέσως να χαμογελάμε ή να γελάμε. Εάν είστε ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου, πρέπει επίσης να έχετε συνειδητοποιήσει ότι το να επιστρέψετε στο σπίτι με το κατοικίδιο ζώο σας που περιμένει με ανυπομονησία μπορεί απλώς να ζεστάνει την καρδιά σας. Παρακολουθώντας την ουρά του σκύλου σας να κουνάει ή ακούγοντας το γουργουρητό της γάτας σας, σας κάνει να ξεχάσετε το άγχος του γραφείου ή τους καβγάδες με τον σύντροφό σας. Το να έχεις ένα κατοικίδιο, να περνάς χρόνο μαζί του, να παίζεις και να το χαϊδεύεις προσφέρει πολλά οφέλη. Έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Sage Journals έδειξε ότι το χάιδεμα ενός σκύλου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης. Είναι η ορμόνη που ευθύνεται για το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Ας δούμε μερικούς άλλους λόγους που η αγκαλιά του κατοικίδιου ζώου σας έχει οφέλη για την υγεία!

Για να μάθετε για τα οφέλη για την υγεία από την αγκαλιά ενός κατοικίδιου, η Health Shots επικοινώνησε με τον Δρ. Trideep Kumar Choudary, Σύμβουλο Ψυχίατρο, Τμήμα Ψυχικής Υγείας και Επιστημών Συμπεριφοράς, Vasant Kunj, Νέο Δελχί.

αγκαλιά ένα κατοικίδιο
Η αγκαλιά με τα κατοικίδια έχει πολλά οφέλη. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Γιατί πρέπει να αγκαλιάζετε ένα κατοικίδιο

Ένα κατοικίδιο μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την πλήξη στη ζωή σας και να σας κάνει πιο παιχνιδιάρικους. Μπορεί να φέρει νέα ενέργεια στην καθημερινότητά σας, λέει ο Δρ Choudary. Εδώ είναι περισσότεροι λόγοι για να σας ηρεμήσουν!

1. Η αγκαλιά ενός κατοικίδιου μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το άγχος

Το άγχος είναι ένα κοινό πρόβλημα ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από γρήγορο καρδιακό παλμό, εφίδρωση και αίσθημα ανησυχίας, λέει ο ειδικός. Συνήθως συμβαίνει όταν σκέφτεσαι συνεχώς κάτι και ανησυχείς συνεχώς. Η αγκαλιά του κατοικίδιου ζώου σας θα διεγείρει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών – ντοπαμίνης και σεροτονίνης. Μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι. Το να αγκαλιάζετε το κατοικίδιο σας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καταπολεμήσετε το άγχος. Αυτή η απλή χειρονομία μπορεί να δημιουργήσει ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα και να σας βοηθήσει να εστιάσετε στην παρούσα στιγμή αντί να σκέφτεστε πράγματα που σας ανησυχούν.

2. Βοηθά στη διαχείριση του στρες

Στη δουλειά ή στο σπίτι, το άγχος φαίνεται να ακολουθεί τους πάντες. Η αγκαλιά του κατοικίδιου ζώου σας βοηθά στην απελευθέρωση ωκυτοκίνης, η οποία σχετίζεται με την εμπιστοσύνη και την οικοδόμηση σχέσεων. Μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο άγχος και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας Okanagan διαπίστωσε ότι η αγκαλιά ενός σκύλου έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί την ευημερία ενός ατόμου και είναι ένας σίγουρος τρόπος για τη μείωση του άγχους.

3. Η αγκαλιά ενός κατοικίδιου μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Όταν περνάτε χρόνο με το κατοικίδιό σας, μπορείτε να επιδοθείτε σε διάφορες δραστηριότητες όπως αγκαλιά, αγκαλιά και παιχνίδι μαζί του. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να είστε πολύ δραστήριοι. Πρέπει να ακολουθείτε ένα καθημερινό πρόγραμμα με βάση τις συνήθειες και τις ανάγκες του κατοικίδιου σας κατά τη διάρκεια παιχνιδιάρικων δραστηριοτήτων, εξηγεί ο ειδικός. Περνάτε επίσης από πολλές σωματικές ασκήσεις. Και όταν συμβαίνει αυτό, υπάρχει έκκριση μιας ορμόνης που ονομάζεται σεροτονίνη στον εγκέφαλο, η οποία είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό.

αγκαλιά ένα κατοικίδιο
Τα κατοικίδια μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

4. Μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να πεθάνετε από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

Το να έχεις μια γάτα σημαίνει να τρίβεις την κοιλιά της, να την ακούς να γουργουρίζει και πολλές αγκαλιές. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Vascular and Interventional Neurology έδειξε ότι η κατοχή μιας γάτας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Ο ήχος του γουργουρίσματος της γάτας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε τα νεύρα σας και να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση.

5. Μπορεί να στείλει θετικά vibes

Μπορείτε να αγκαλιάσετε τη γάτα ή τον σκύλο σας οποιαδήποτε στιγμή, αλλά αν το κάνετε για λίγα λεπτά πριν σηκωθείτε το πρωί μπορεί να σας κάνει να νιώσετε χαλαροί και χαρούμενοι. Θα σας βοηθήσει με θετικά vibes, κάτι που χρειάζεστε κάθε πρωί.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να αγκαλιάζετε ένα κατοικίδιο, απλά να είστε ευγενικοί και να παρατηρείτε τη συμπεριφορά του κατοικίδιου ζώου σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *